ΥΛΙΚΑ
Για το κανταΐφι
600 γρ. κανταΐφι
500 γρ. καρύδια
2 κουταλάκια γαρίφαλο
4 κουταλάκια κανέλα
6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά από ψωμί ρουφτέινιο
250-300 γρ. περίπου καλαμποκέλαιο *1
Για το σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη *2
3 ποτήρια νερό
1 βανίλια
το χυμό ½ ή 1 λεμόνι κομμένο στα δύο (εξαρτάται από το πόσο ζουμερό ή μεγάλο είναι το λεμόνι)
2 κουταλιές γλυκόζη (προαιρετικά)
2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο φέτας κατσικίσιο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα καρύδια σε μικρά κομματάκια και προσθέσουμε σε αυτά το γαρίφαλο, την κανέλα και την φρυγανιά. Ανοίγουμε καλά το κανταΐφι και το τρίβουμε με τα χέρια προσέχοντας να μην αφήσουμε χοντρούς κόμπους ανάμεσα στις ίνες. To χωρίζουμε σε τρία μέρη, τα οποία σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνονται. Απλώνουμε το πρώτο μέρος στο ταψί και σκορπίζουμε σ’ όλη την επιφάνεια του το μισό μείγμα με τα καρύδια. Από πάνω απλώνουμε το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού και ρίχνουμε τα υπόλοιπα καρύδια. Τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο κανταΐφι. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σκέτο ή ανάμικτο με βούτυρο στη φωτιά να κάψει για 2-3 λεπτά και ραντίζουμε όλο το ταψί. Φροντίζουμε το βούτυρο να πάει παντού ακόμα και στις άκρες. Αμέσως μετά ψήνουμε το κανταΐφι για 1 ώρα περίπου στους 150 C -170C περίπου, σκεπάζοντας το ταψί με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο στο πρώτο ημίωρο ενώ στο δεύτερο ημίωρο το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
Σιρόπιασμα
Αφήνουμε το κανταΐφι να κρυώσει ώστε να είναι χλιαρό όταν το σιροπιάσουμε. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή, που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού, 1 βανίλια και αν θέλουμε να δώσουμε γυαλάδα στο γλυκό 2 κουταλιές γλυκόζη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε το φρέσκο βούτυρο, αν μας αρέσει η μυρωδιά του. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια περιχύνουμε το κανταΐφι.
*Σημ. 1: Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό καλαμποκέλαιο και μισό φυτικό βούτυρο(Φυτίνη ή Φλώρα). Αν μας αρέσει η μυρωδιά του φρέσκου «καλού» βουτύρου, χρησιμοποιούμε 50 γρ. φρέσκο βούτυρο φέτας γιδίσιο ή πρόβειο αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα φυτικού βουτύρου ή ελαιολάδου
*Σημ. 2: Αν θέλουμε αρκετό σιρόπι στο κανταΐφι χρησιμοποιούμε 6 ποτήρια ζάχαρη με 5 νερό.