Χαιρετισμός Προέδρου ΟΑΠΝ

Κίντσαμι και πάλι!

Οι Κοζανίτες για περισσότερο από 400 χρόνια τώρα, υπακούοντας σε αρχέγονα καλέσματα γιορτάζουν την Αποκριά με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Ανάβοντας Φανούς κάθε βράδυ και για 12 μέρες στις γειτονιές και στα τρίστρατα της πόλης. Χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια τους, με κυκλικές κινήσεις, γύρω-γύρω από το βωμό της καθαρτήριας πυράς σαν τους γονείς και τους παππούδες τους, καλώντας τη γη να ξυπνήσει και να βλαστήσει.

Κι όσο η ώρα περνά και οι κύκλοι μεγαλώνουν, τα μάτια λάμπουν και τα πρόσωπα γίνονται όλο και πιο γελαστά ενώ οι φωνές δυναμώνουν, με το κρασί να ρέει άφθονο γύρω τους παραδίνονται στη μέθεξη της Κοζανίτικης Αποκριάς κι απογειώνονται ξεσηκώνοντας τους πάντες, με τα αθυρόστομα τραγούδια τους και τα χάλκινα που γεμίζουν τη χειμωνιάτικη νύχτα της πόλης.

Απελευθερωμένοι από τις καθημερινές μάσκες που τους πνίγουν, ξεχνώντας για λίγο τα βάσανα και τους καημούς τους, ξεφαντώνουν με χορό και με τραγούδι στις πλατείες και τα κέντρα με το χιούμορ, τη σάτιρα, τα τολμηρά πειράγματα να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη . Ξεχύνονται μασκαρεμένοι στους δρόμους αυτοσχεδιάζοντας στις παρελάσεις με την ανοιχτή, έστω και παροδικά, αμφισβήτηση της κάθε εξουσίας.

Σας καλούμε όλους, ντόπιους και φίλους επισκέπτες, να βγείτε από τα σπίτια σας, να ξεφύγετε έστω και για λίγο από τις αλυσίδες των ανυπόφορων κοινωνικών αναστολών και να παραδοθείτε στην ομορφιά και στη γοητεία της Κοζανίτικης Αποκριάς. Αυτής της μοναδικής γιορτής των αισθήσεων, των χρωμάτων, της χαράς, της μεταμφίεσης, της φυσικής και κοινωνικής ανατροπής του κόσμου.

Αφεθείτε στην αγκαλιά της πιο χαρούμενης γιορτής του χρόνου συμμετέχοντας ενεργά στα παλιά έθιμα, με επίκεντρο τους Φανούς στις γειτονιές και τις παράλληλες εκδηλώσεις τους αλλά και στα νεώτερα που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια: τα Sourd Games, την παρέλαση του παιδικού και νεολαιίστικου καρναβαλιού, το Φανό και το πάρτι Νεολαίας, τις χορευτικές βραδιές της Κεντρικής Πλατείας, την παρέλαση των χάλκινων, τις γαστρονομικές εκδηλώσεις, την εμφάνιση των βαλκανικών καρναβαλικών σχημάτων.

Αγαπητοί φίλοι, ξεχάστε για λίγο ό,τι σας ταλαιπωρεί και σας πιέζει και ζήστε μέσα στο πιο ακίνδυνο νέφος. Το νέφος του κεφιού και του ξεφαντώματος. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε. Θα νοσταλγήσετε την Κοζανίτικη Αποκριά, όταν θα είστε μακριά, πιστεύοντας ότι είναι αναντικατάστατη και θα την έχετε σταθερά μες στην καρδιά σας.

Να κοπιάστι! Εμείς βάλαμε τα καλά μας και σας περιμένουμε!

Φανή Φτάκα – Τσικριτζή
Πρόεδρος ΟΑΠΝ